Починаючи з 1 жовтня жителі України, які використовують системи електричного опалення, матимуть можливість платити за електроенергію за зниженим тарифом у розмірі 2,64 грн за кВт·год, порівняно із звичайною ставкою у 4,32 грн за кВт·год.

Щоб претендувати на цей знижений тариф, споживачі повинні мати затверджений проект електричного опалення та надати необхідну документацію. Ця пільгова ставка застосовується за максимального споживання 2000 кВт·год на місяць.

Як повідомляє нардеп Сергій Нагорняк, ця знижена ставка не застосовуватиметься автоматично. Власники будинків повинні наперед звернутися до свого постачальника електроенергії, щоб ініціювати необхідний процес.

Спочатку їм необхідно отримати документ, що підтверджує, що їхнє житло обладнане електричним казаном. Цю перевірку можна отримати в БТІ або приватних компаніях, які займаються технічними паспортами. Отримавши цю документацію, власники будинків мають відвідати місцевий чи регіональний офіс постачальника електроенергії.

Крім того, документація повинна підтверджувати як наявність електричного опалення, так і відключення від центрального опалення.

Лічильник на світло: скрін з відео
Лічильник на світло: скрін з відео

Упродовж жовтня загальний тариф на електроенергію залишиться на рівні 4,32 грн за кВт·год, жодних змін не планується. Однак, споживачі, оснащені двозонними лічильниками, можуть скористатися нижчим тарифом у години зниженого навантаження.

З 23:00 до 07:00 з цих споживачів стягуватиметься плата всього 2,16 грн за кВт·год, що фактично вдвічі менше від вартості в порівнянні з денним використанням.

Ті, хто зацікавлений у переході на двозонний лічильник, можуть звернутися до свого постачальника електроенергії, щоб перейти на нову тарифну структуру.

Завдяки цьому настроюванню споживачі можуть стратегічно скоротити свої витрати на електроенергію, використовуючи енергію в пільговий нічний годинник, тоді як стандартний тариф залишається чинним з 07:00 до 23:00.

Читайте також:

Чи буде газ і тепло при відключеннях світла та яких тарифів чекатиме: "Нафтогаз" попередив українців

Комуналка подорожчає в рази: нові тарифи на опалення "доб'ють" українців

Субсидії залишаться лише у снах: українців попередили про позбавлення виплат на комуналку