В Україні вартість землі залежить від кількох факторів, включаючи якість ґрунту та географічну віддаленість від Росії. В результаті ціни на землю зросли суттєвіше в західних регіонах, далі від зон бойових дій.

За даними Opendatabot, найдорожча земля знаходиться на Івано-Франківщині, де середній показник за гектар становить 134,2 тис грн.

Для порівняння, в інших регіонах інші ціни:

Київська область: 78,5 тис грн за гектар.

Полтавська область: 61,2 тис грн за гектар.

Львівська область: 67,6 тис гривень за гектар.

Волинська область: 66,6 тис грн за гектар.

Зміни на ринку після війни:

До повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року щотижня продавалося близько 10 тис га. З того часу цей показник значно знизився приблизно до 2,5 тис га на тиждень.

Вартість землі в Україні
Вартість землі в Україні

До кінця жовтня було продано загалом 289 тис га, що становить менше ніж 1% від 42,4 млн га сільськогосподарських земель країни.

Середня ціна на землю по Україні з моменту відкриття ринку землі склала 37 тис грн за гектар, досягнувши піку 43 тис грн у травні 2022 року.

Ціна землі не може бути нижчою від її стандартної грошової вартості, встановленого до 2030 року ліміту. Цей стандарт ґрунтується на капіталізованому доході від оренди ділянки залежно від її площі та типу ґрунту.

Через проблеми безпеки ціни на землю у Західній Україні стали найвищими, відійшовши від традиційної тенденції, коли у центральних регіонах була найвища вартість землі.

Читайте також:

Терміново запасайтесь, а то буде біда: скоро ціни вразять навіть депутатів

Краще сядьте: ще один комунальний тариф злетить у ціні слідом за електроенергією та водою

Що буде з цінами на пальне до кінця року: скільки платитимемо за автогаз, бензин та дизель