Очікується, що Україна впорається з зимою практично без обмежень на електроенергію, особливо коли температура коливається близько нуля градусів за Цельсієм або вище. Про це повідомляє "interfax", посилаючись на прогнози в.о. голови правління НЕК "Укренерго" Олексія Брехта.

Мінімальні обмеження можуть виникнути в періоди пікового споживання, якщо температура впаде, особливо коли холод досягне мінус 10 до мінус 15 градусів за Цельсієм протягом періоду в три дні.

Ці потенційні обмеження оцінюються в діапазоні від 1000 до 1500 МВт, що приблизно еквівалентно одній лінії запланованих погодинних відключень.

Згідно з останньою оцінкою енергетичного балансу на осінньо-зимовий період 2024-2025 років, підготовленою системним оператором Укренерго, незначний дефіцит електроенергії прогнозується здебільшого у період з грудня по лютий.

Якщо нижчі температури збережуться, дефіцит електроенергії може зрости до 2000-2500 МВт, що призведе до еквіваленту двох циклів вимкнення електроенергії тривалістю вісім годин. Однак це є несприятливим сценарієм, і для пом'якшення такого дефіциту заплановані різні заходи.

Вимкнення електрики, фото: youtube.com
Вимкнення електрики, фото: youtube.com

Ці заходи включають збільшення імпорту електроенергії з 1,7 ГВт до 2 ГВт, забезпечення екстреної підтримки з боку європейських країн на рівні 200 МВт та реалізацію проектів розподіленої генерації, які, як очікується, додадуть 500 МВт до кінця року.

Крім того, очікується відновлення додаткових 1 ГВт теплової потужності для збільшення резервів потужності в зимовий сезон.

Укренерго також розпочне розробку інфраструктури, необхідної для потенційної інтеграції плавучої електростанції, яка б могла додатково поповнити систему 250 МВт електроенергії.

Також, як запевняє Брехт, мережа передачі електроенергії була повністю відновлена ​​після значних збитків, завданих масштабною російською атакою 26 серпня цього року.

Читайте також:

Відключення світла повертаються: непроглядна темрява вже на порозі

Тарифи на світ таки зміняться: у YASNO повідомили, скільки платитимемо

Згорить телевізор, бойлер і навіть холодильник: як зберегти техніку під час відключення світла