Починаючи з жовтня, багато українських інтернет-провайдерів, що особливо працюють за спрощеною системою оподаткування як індивідуальні підприємці, можуть підвищити ціни на послуги домашнього інтернету через нові податкові правила.

Тепер провайдери зобов'язані перейти на загальну систему оподаткування, яка додає ПДВ та збільшує витрати на бухгалтерський облік, що призводить до значного зростання операційних витрат. Це може призвести до підвищення цін одразу на 10–15% для абонентів, як підтвердив провайдер «Еліт Лайн».

Особливо це позначиться на невеликих провайдерах у сільській місцевості, де необхідність наймати бухгалтерів для дотримання нових податкових вимог може змусити ці компанії подвоїти ціни. Невеликі провайдери, які обслуговують малоповерхові будинки в селах, стикаються з проблемою балансу податкового навантаження зі збереженням рентабельності, і в результаті ціни можуть значно зрости для їхньої обмеженої абонентської бази.

Інтернет. Скріншот з відео на Youtube
Інтернет. Скріншот з відео на Youtube
Інтернет. Скріншот з відео на Youtube

Додатковий податковий тягар також може вплинути на якість обслуговування, оскільки невеликим операторам доведеться виділяти більше ресурсів на податкове адміністрування та оформлення документів замість модернізації обладнання чи забезпечення стабільного підключення до Інтернету. Це може спричинити побоювання щодо надійності обслуговування в деяких регіонах.

«У Краматорську ціни на Інтернет зростуть на 10-15 відсотків через те, що провайдери будуть змушені витрачати кошти на адміністрування податків. По всій Україні ситуація, коли в селах, де малоповерхова забудова і послуги надають ФОПи, підприємці будуть змушені наймати бухгалтерів, через що 1000-2000 абонентам, можливо, доведеться підвищувати ціни вдвічі, щоб залишатися рентабельними», - попереджає директор інтернет-провайдера "Еліт-Лайн".

Читайте також:

Краще сядьте: ще один комунальний тариф злетить у ціні слідом за електроенергією та водою

Тарифи на світ таки зміняться: у YASNO повідомили, скільки платитимемо

"До 16 грн 50 коп за кубометр": українцям встановили тарифи на газ в опалювальному сезоні