Міністерство оборони України запропонувало внести зміни до порядку призову, внісши новий урядовий законопроект 12076, який був зареєстрований у Верховній Раді.

Цей законопроект спрямований на відміну чинної вимоги до органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та навчальних закладів подавати списки громадян, які підлягають військовому обліку. Натомість відповідальність буде перекладено безпосередньо на призовників.

Згідно з інформацією про закон, призовники повинні будуть самостійно надавати свої дані, або віддалено через систему «Резерв+», або особисто з'явившись до ТЦК та СП. Невиконання цієї вимоги може спричинити штрафи у розмірі від 17 000 до 25 500 грн.

Основні положення законопроекту включають:

Громадяни тепер можуть дистанційно реєструватися на військову службу за допомогою системи «Резерв+» та оновлювати свої персональні дані через Електронний кабінет призовника у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

ТЦК
ТЦК

Як альтернатива українці можуть особисто з'явитися до місцевого військового комісаріату, подавши необхідні документи, встановлені Міністерством оборони.

Законопроект пропонує, щоб з 1 січня по 31 липня кожного року громадяни України чоловічої статі, яким цього року виповнюється 17 років, були зареєстровані у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Ця пропозиція оновлює чинне положення, яке вимагає, щоб призовники були зареєстровані з січня до березня того року, в якому їм виповнюється 17 років. Зміни спрямовані на спрощення процесу та підвищення гнучкості для призовників у виконанні своїх зобов'язань.

Читайте також:

Усі, хто має відстрочку, можуть бути мобілізовані: ТЦК попереджає про масовий призов

ТЦК дали українцям 10 днів: що готують нова мобілізація та повістки через "Укрпошту"

З ТЦК жарти погані: українці, які не оновили дані, тепер у розшуку поліції