Інна Совсун, член українського парламенту та комітету з енергетики та житлового будівництва, висловила стурбованість з приводу суттєвого дефіциту електроенергії в Україні цієї зими, особливо у східних регіонах.

Через постійні російські обстріли енергетичної інфраструктури існує високий ризик того, що, хоча електроенергія все ще може вироблятися, її може бути неможливо передавати в райони на сході, такі як Харків, що посилить і без того складну ситуацію.

Совсун підкреслила, що найбільші зруйновані електростанції України знаходяться на сході, і хоча на заході все ще працюють дві великі електростанції, руйнація систем передачі може перешкодити надходженню електроенергії до регіонів, що потребують.

Це може призвести до того, що в деяких регіонах електрика буде майже весь день, в той час як інші, особливо на сході, страждатимуть від тривалих відключень.

Ситуація в Запоріжжі також жахлива через удари, що продовжуються, по об'єктах електропередач.

Відключення світла
Відключення світла

Совсун зазначила, що місцевій владі слід розглянути можливість встановлення турбін як тимчасового рішення для пом'якшення та забезпечення певного рівня вироблення електроенергії у постраждалих районах, таких як Харків.

Місія ООН зі спостереження за дотриманням прав людини також попередила, що цієї зими можливі відключення від 4 до 18 години на день.

Незважаючи на ці проблеми, українські урядовці зберігають оптимізм щодо того, що проблеми з електропостачанням будуть вирішені в жовтні та листопаді, і сподіваються, що зима пройде без великих відключень, як минулого року. Проте споживання електроенергії зростає після скасування погодинних графіків відключень із 9 вересня.

Читайте також:

Передбачення кінця світу: у записах Ньютона знайшли "фатальну" дату

Відключення світла повертаються: як підготувати будинок та техніку до жорсткої зими та чого очікувати

Готуємося до жорстких відключень світла: як зберегти свіжість продуктів у регулярній "темряві"