У 2025 році середня заробітна плата в Україні, за прогнозами уряду, зросте з 21,8 тис грн. до 24,3 тис. грн, що означає зростання на 10,5%, як повідомляє «obozrevatel».

Проте, за очікуваного рівня інфляції близько 9,5%, реальне зростання зарплат становитиме лише 1%. Це скромне зростання пояснюється рішенням не коригувати мінімальної заробітної плати протягом наступних трьох років, що може мати довгострокові наслідки для рівня доходів українців.

Мінімальна заробітна плата, яка нині встановлена ​​на рівні 8000 грн, вже недостатня для покриття основних витрат на проживання.

До кінця літа фактичний прожитковий мінімум з урахуванням необхідних виплат становив 8089 грн., і очікується, що наступного року він зросте як мінімум на 1000 грн. через інфляцію. Незважаючи на це, у проекті бюджету на 2025 рік підтверджується, що мінімальна заробітна плата залишиться на рівні 8000 грн, без планів її підвищення як мінімум до 2027 року.

Це заморожування заробітної плати, ймовірно, посилить фінансові труднощі для багатьох, оскільки ті, хто отримує мінімальну заробітну плату, можуть відчувати труднощі із задоволенням основних потреб і ризикують опинитися за межею бідності, навіть працюючи повний робочий день.

Збільшення зарплати, фото: youtube.com
Збільшення зарплати, фото: youtube.com

Крім того, високий рівень тіньової зайнятості в Україні, де частина зарплат виплачується не за рахунками, ускладнює зусилля щодо підвищення заробітної плати в усіх напрямках. Підвищення мінімальної зарплати може потенційно скоротити заниження прибутків.

Згідно з європейськими стандартами, мінімальна заробітна плата в ідеалі має становити близько 60% від середньої, щоб забезпечити адекватний дохід. У деяких країнах ЄС мінімальна заробітна плата перевищує 1000 євро.

Однак в Україні мінімальна зарплата насилу встигає за середнім показником, часто опускаючись приблизно до 50% від середньої заробітної плати. До 2025 року цей показник може знизитися до 32,8%, що наголошує на необхідності коригування виплат за працю для забезпечення того, щоб мінімальна заробітна плата відповідала своєму прямому призначенню — забезпеченню базового рівня життя для працюючих людей.

Читайте також:

Гроші "забере" не лише комуналка: українців зобов'яжуть платити за дах над головою

Гроші надійдуть у жовтні: можна планувати витрати

Убережіться від боргів: як закрити картку, щоб банк не вимагав гроші