ООН попередила, що Україна може зіткнутися з відключеннями електроенергії тривалістю до 18 години на день цієї зими, в основному через російські авіаудари енергосистемою країни. Ці атаки, що порушують міжнародне гуманітарне право, змусили українців готуватись до суворих умов зимових умов.

За даними Місії ООН зі спостереження за дотриманням прав людини в Україні (ММПЛУ), вона оглянула сім пошкоджених електростанцій та 28 постраждалих населених пунктів. Очікується, що руйнація енергетичної інфраструктури серйозно вплине на такі основні послуги, як водопостачання, каналізація, опалення, охорона здоров'я та освіта, що підірве ще більше економіку України.

ММПЛУ наголосила, що збитки громадянській інфраструктурі, зокрема електростанціям, суперечать принципам міжнародного гуманітарного права. Атаки становлять серйозну загрозу здатності України підтримувати свої критично важливі послуги взимку.

Блекаут
Блекаут

Міські райони особливо вразливі, оскільки переважна більшість мешканців, особливо в таких містах, як Київ, покладаються на централізоване опалення та системи гарячого водопостачання, які залежать від електричних насосів. Як зазначається у звіті, без надійного аварійного електропостачання мільйони людей можуть залишитися без тепла у найхолодніші місяці.

"Без аварійного електропостачання мільйони міських жителів можуть залишитися без тепла", – йдеться у повідомленні.

Також у звіті наголошується, що проблеми, пов'язані з енергопостачанням, стали другою за поширеністю причиною виїзду українців із країни влітку 2024 року. З наближенням зими очікується, що ситуація погіршиться, якщо відключення електроенергії збережеться у таких масштабах.

Читайте також:

Зима таки буде зі світлом? Народ обнадіяли несподіваним сценарієм

Краще запасатися прямо зараз, інакше буде "лихо": українців насторожили з приходом зими

Комунальні послуги взимку розорять українців: "Нафтогаз" уже попередив