Українці, які проживають у будинках, де є газ, мають чекати на візити газовиків для технічних оглядів внутрішніх газових мереж та обладнання, повідомляють «Газмережі».

Ці перевірки поновлюються після тривалої перерви з метою підвищення безпеки, оскільки під час попередніх перевірок було виявлено багато порушень та витоків газу.

Причини перевірок:

Після перевірок часто виявляються такі порушення, як несанкціоноване переміщення газових мереж, прокладання електричних кабелів газопроводами або заміна газового обладнання без відповідних дозволів. Наприклад, лише у 2024 році було виявлено 20 000 витоків газу у 10 700 багатоповерхових будинках.

Такі проблеми можуть бути небезпечними, призводячи до небезпечних витоків газу та аварій.

Вплив на рахунки за комунальні послуги:

Вартість обслуговування газової системи тепер включатиметься до рахунків за комунальні послуги.

Газ
Газ

Власникам будинків необхідно буде укласти договори з ліцензованими компаніями на цю послугу, або вони автоматично стануть клієнтами «Газмереж» та сплачуватимуть відповідну плату.

Річна плата за обслуговування газу може становити від 50 до 5000 гривень, залежно від постачальника послуг та кількості квартир у будинку.

Якщо під час перевірок буде виявлено втручання у роботу газового лічильника чи інші несанкціоновані втручання, застосовуватимуться додаткові штрафи.

Щоб уникнути більш високих витрат і потенційних проблем з безпекою, мешканцям слід переконатися, що мають належні договори з ліцензованими постачальниками послуг з обслуговування газу, і уникати несанкціонованих змін у газових системах.

Читайте також:

Стосується всіх, у кого стоїть бойлер: про це багато хто не знає і переплачує за комуналку

Не лише комуналка та продукти: в Україні сильно подорожчає інтернет

Щоб узимку не переплачувати за комуналку: обов'язково зробіть це перед опалювальним сезоном