Юристи наголошують, що хоча в період воєнного стану заяви на отримання пенсій та стипендій, як правило, зупиняються, чинне українське законодавство допускає певні винятки, коли кошти все ще можуть бути стягнуті з громадян.

За даними «Юридичного радника для внутрішньо переміщених осіб», рахунки деяких пенсіонерів можуть бути заморожені з різних причин.

Закон 70 «Про виконавче провадження» встановлює особливі правила стягнення пенсій. Відповідно до цих правил, до 20% пенсії може бути вираховано щомісяця для задоволення вимог. Якщо пенсія є єдиним доходом особи, сума стягнення зменшується, щоб гарантувати, що особа, як і раніше, отримує хоча б прожитковий мінімум.

Незважаючи на загальне призупинення стягнення пенсій у період військового стану, діють певні винятки:

Стягнення аліментів.

Відшкодування каліцтва, шкоди здоров'ю чи смерті внаслідок кримінального правопорушення.

Випадки, коли боржниками є громадяни Росії.

Пенсіонери
Пенсіонери

За іншими зобов'язаннями, такими як кредити, пенсійні виплати не можуть бути заарештовані в період воєнного стану. Однак це призупинення є тимчасовим і не звільняє осіб від виконання своїх фінансових зобов'язань.

Дії, які слід зробити у разі арешту ваших пенсійних виплат:

Отримайте інформацію про виконавче провадження, включаючи будь-які рішення про арешт коштів.

Запитайте довідку або виписку з банку, яка підтверджує, що рахунок, що розглядається, використовується виключно для пенсійних виплат.

Подайте клопотання судовому приставу про зняття арешту з рахунку, доклавши банківську документацію як доказ того, що рахунок призначений для отримання пенсійних виплат.

Читайте також:

Субсидії та пенсії наступного року: чи скасує влада соціальні виплати

Пенсії підвищать на півтори тисячі

Загалом одна помилка і про пенсію можна забути: як українців позбавляють основних виплат