Громадяни України, які проживають та працюють у Польщі, тепер мають можливість отримувати пенсії як з України, так і з Польщі завдяки двосторонній угоді про соціальне забезпечення між двома країнами. Про це повідомляє «znaj.ua».

Ця угода дозволяє визнавати трудовий стаж, отриманий як в Україні, так і в Польщі, гарантуючи, що українці можуть враховувати свою зайнятість в обох країнах під час подання заяви на пенсію.

Так, українці можуть претендувати на пенсію як з України, так і Польщі на основі свого трудового стажу в кожній країні. Це означає, що вони можуть отримувати дві окремі пенсії, за однією з кожної країни, в рамках однієї й тієї ж угоди.

Щоб претендувати на пенсію у Польщі, люди мають досягти польського пенсійного віку, який становить 60 років для жінок та 65 років для чоловіків.

Мінімальний страховий стаж, потрібний у Польщі, становить 20 років для жінок та 25 років для чоловіків. Якщо трудовий стаж людини недостатній, вона буде пропорційно скоригована.

Пенсіонери
Пенсіонери

Однак будь-який стаж, накопичений в Україні, також буде враховуватись у цьому загальному розмірі.

Пенсія ділиться з урахуванням кількості років, відпрацьованих у країні. Наприклад, якщо людина пропрацювала 15 років в Україні та 10 років у Польщі, її польська пенсія розраховуватиметься як 10/25 повної польської пенсії, тоді як її українська пенсія становитиме 15/25 повної української пенсії.

Ця угода пропонує значні переваги для українців, які можуть не мати повної пенсії в одній країні, особливо для тих, чия зайнятість була поділена між Україною та Польщею. Польська пенсійна система часто розглядається як більш сприятлива, яка пропонує вищі пенсійні виплати та кращий рівень життя.

Читайте також:

Пенсії піднімуть на 20%: надбавка порадує до кінця року

Пенсії підвищать майже на тисячу – робити нічого не потрібно

Найбільший перерахунок пенсій не за горами: головні виплати пенсіонерів зміняться