За словами Михайла Цимбалюка, заступника голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, деякі внутрішньо переміщені особи в Україні можуть бути зобов'язані повернути державну допомогу, якщо їхній дохід перевищує встановлені ліміти. Про це повідомляє «napensii».

Як відомо, держава надає 2000 гривень на місяць на кожного дорослого ВПО та 3000 гривень на місяць на кожну дитину чи людину з інвалідністю.

Однак, щоб мати право на ці виплати, дохід сім'ї не повинен перевищувати 9444 гривень на особу.

Так, якщо дохід ВПО на момент подання заяви був у межах ліміту, але згодом перевищив його, він повинен буде повернути отримані понад ліміт кошти.

Переселенці
Переселенці

Органи соціального захисту населення несуть відповідальність за моніторинг доходів та визначення того, з якого місяця дохід сім'ї перевищив ліміт.

Цимбалюк зазначив, що хоча невелика кількість ВПО можуть зіткнутися з такою ситуацією, наразі в постанові Кабінету міністрів не прописано детального механізму повернення платежів. Це свідчить про потенційні труднощі у виконанні процесу повернення.

Так, для переселенців важливо оновлювати інформацію про свої доходи і знати будь-які зміни, щоб забезпечити дотримання правил.

Читайте також:

Виплати для ВПО зазнають змін: що чекає на переселенців наступного року

Нова допомога для ВПО: переселенцям значно полегшать життя

Субсидія на комунальні послуги у опалювальний сезон: як отримати допомогу з 1 жовтня