На сьогодні в Україні на обліку у квартирних чергах перебувають близько 600 тисяч українців, що становить майже 2% громадян населення. Ще б пак, власне житло є базовою потребою людини. Ось тільки щороку отримують квартири від держави не більше 200 українців, тож в уряді вирішили, що настав час щось у цьому питанні міняти кардинально.

І справді, за часів СРСР так характеризували споживчий ідеал людини - "квартира, дача, машина" (у жартівливій формі - "дачка, тачка та собачка"). При цьому у СРСР квартири "давали". І хоч це житло видавалося лише у користування, а повноцінними власниками квартир люди стали лише після розпаду СРСР, але про це більшість замовчує.

Так, нині 98% всього житлового фонду перебуває у приватній власності – це стало результатом масштабної приватизації у 90-х роках минулого століття.

Таким чином, на сьогоднішній день безкоштовно отримати квартиру, будинок або хоча б кімнату від держави можуть лише ті, хто підпадає під певні умови та вважається незаможним.

Закон «Про житловий фонд соціального призначення» має перелік тих, хто має право на отримання безкоштовного житла. Люди з цього списку мають право позачергового отримання "квадратів":

  • діти з інвалідністю та сироти або діти, батьки яких позбавлені права опіки;
  • ті, чиє житло визнали аварійним або таким, де не можна проживати, у тому числі й ті, хто потребує покращення житлових умов;
  • ті, про кого йдеться у законі "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";
  • постраждалі від Чорнобильської катастрофи;
  • ті, кого реабілітували після незаконного засудження та яким неможливо повернути відібране житло;
  • ті, хто підпадає під дію закону "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років";
  • сім'ї, де є понад 5 дітей чи жінка одночасно народила трьох та більше малюків.

Ось тільки ця черга практично не рухається вже багато років — квадратні метри від держави щороку одержують від 100 до 200 осіб. Причина - відсутність у держави фонду, з якої таке житло може надаватися.

Звести нанівець проблему квартирних черг і вирішити таким чином житлове питання українців, що стоять у них, може допомогти прийняття нового житлового законодавства. Робота над його створенням вже ведеться — законодавчу рамку "Про основні засади житлової політики" вже створено, і незабаром законопроект зареєструють у парламенті, каже голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Більше того, не чекаючи на прийняття рамкового закону, депутати почали розробляти інший законопроект, який буде частиною рамкового — "Про фонд соціального житла", з якого і можна буде отримати житло.

"Цей фонд буде на балансі громад і для того, щоб за його допомогою можна було вирішити житлове питання, воно має бути на мільйони квадратних метрів", - додала Шуляк.

Читайте також:

Ваша дитина виросте генієм: пари знаків Зодіаку, у яких народжуються "надлюди"

Мами, не пропустіть цієї можливості: хто з українок зможе отримати гроші, щоб найняти няню для дитини

Українці масово скаржаться на затримку виплат: людям розповіли, із чим це пов'язано