До кінця 2024 року Верховна Рада планує розглянути законопроект про комплексну пенсійну реформу. Як повідомляє видання «znaj.ua».

Ця ініціатива, підтримана Міністерством соціальної політики, спрямована на суттєве збільшення пенсійних виплат громадянам.

За словами Оксани Жолнович, міністра соціальної політики, нова система спрямована на вирішення проблеми застарілих пенсійних виплат шляхом збільшення частки пенсійного доходу по відношенню до попереднього заробітку з метою заміни до 60% заробітку при виході на пенсію.

Реформа включає два ключові компоненти:

Оновлення системи солідарності: чинна система буде модернізована для кращого відображення сучасних економічних умов.

Обов'язкова система заощаджень: на додаток до системи солідарності буде запроваджено обов'язковий компонент заощаджень збільшення індивідуальних пенсій.

Пенсіонери
Пенсіонери

Одним із основних нововведень є запровадження «пенсійних балів», які нараховуватимуться як на основі стажу, так і розміру заробітної плати.

Ці бали конвертуватимуться у відсоток від середньої заробітної плати по країні з метою надання пенсіонерам до 60% їхнього передпенсійного доходу.

Уся система буде оцифрована, що дозволить людям відстежувати накопичені пенсійні бали у режимі реального часу.

Нині більшість українських пенсіонерів отримують пенсії, що становлять лише близько 30% від їхнього попереднього заробітку.

Ця реформа спрямована на покращення якості життя пенсіонерів, гарантуючи, що система буде стійкою, не перевантажуючи роботодавців фінансово.

Читайте також:

Стосується кожного пенсіонера: ПФУ запустив важливі новації

Українцям занизили пенсії: таємне стало явним

Пенсії можуть підвищити на 1500 гривень – буде новий перерахунок