Коли у серпні 2024 року прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді зустрічався у Києві з Володимиром Зеленським, то заявляв, що він хоче "як друг" грати роль у мирному врегулюванні російсько-української війни. До речі, трохи раніше Моді також говорив главі Росії Володимиру Путіну, що "серед гармат і бомб мирні переговори не можуть бути успішними", і наголошував, що "серце обливається кров'ю", коли гинуть діти. Не дивно, що у Києві закликали Індію до більш активної ролі у припиненні війни Росії проти України.

Так, Україна хоче, щоб Нью-Делі "модерував" переговори з Росією та використав свої зв'язки, щоб переконати Москву приєднатися до мирних переговорів.

На цьому наголосив посол України в Індії Олександр Поліщук, цитує Bloomberg.

На думку дипломата, якщо Україні вдасться залучити Індію до переговорів із Росією, це для Індії буде великим плюсом, адже вона прагне отримати постійне місце в Раді Безпеки ООН.

"Індії не слід задовольнятися роллю “листоношу, що передає повідомлення між Україною та Росією", а грати більш активну роль... Якщо Індія прагне отримати постійне місце у Раді безпеки ООН у своїх інтересах, вона встановлює надто низьку планку", - із заяви посла України в Індії.

До речі, Поліщук також розповів, що Україна запропонувала Індії провести Саміт світу до листопада 2024 року, але поки що неясно, чи погодиться Нью-Делі.

Зазначимо, що у четвер, 12 вересня 2024 року, в Овальному залі Костянтинівського палацу в Санкт-Петербурзі відбулася зустріч радника з питань національної безпеки Індії Аджита Довала та Володимира Пуніна. У цих переговорах також взяв участь секретар Ради безпеки Росії Сергій Шойгу.

Розмова була у закритому форматі. Відомо лише те, що Президент Росії Володимир Путін запропонував зустрітися з прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді на саміті БРІКС у жовтні 2024 року, щоб підбити підсумки спільної з Індією роботи з реалізації домовленостей, досягнутих останнім часом.

Читайте також:

Про мирні переговори з Україною вже заговорив і Шойгу: що він розповів

Мирні переговори з Росією: у РНБО розповіли про готовність Путіна сісти навпроти Зеленського

Путіну тепер дуже погано: Лавров зробив гучну заяву про переговори з Україною